Greek English Hungarian Japanese

Honda Crossrunner 800

 

Crossrunner

Η παρουσίαση του Crossrunner αποτελεί την είσοδο της Honda σε μία νέα κατηγορία, αν και απ’ ότι δείχνει η μοτοσυκλέτα, είναι μία νέα κατηγορία από μόνη της!

Αν περιμένεις πάντως από το Crossrunner μία sport μοτοσυκλέτα ή μία τουρισμού, ακόμη και μία με δυνατότητες off road, το νέο Honda δεν πρεσβεύει στο 100%... καμία από αυτές τις κατηγορίες, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι μία μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη να κάνει λίγο απ’ όλα όπως έκανε η Yamaha με το TDM 900 που στέφθηκε από ανάλογη επιτυχία.

Φιλικο Συνολο

Οι σχεδιαστές του μας εξήγησαν στην παρουσίαση πως δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Η Honda ξεκίνησε από το σκεπτικό ότι ο μέσος χρήστης διαθέτει γνώσεις από την οδήγηση ποδηλάτου. Έτσι θέλησε να περάσει στο Crossrunner τις αισθήσεις που δημιουργούνται από την οδήγηση ποδηλάτου ώστε να είναι φιλικό προς τους αναβάτες.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί μία θέση οδήγησης φιλική και με σωστή προστασία από τον αέρα. Όλος ο όγκος του νέου Honda άλλωστε βρίσκεται τοποθετημένος στο μπροστινό τμήμα και το μικρό fering με το ράμφος – φτερό, θυμίζουν πολύ το παλιό μοντέλο της Suzuki, DR Big.
Η θέση οδήγησης ωστόσο είναι άνετη και το αισθάνεσαι αμέσως όταν κάθεσαι πάνω του. Ο αναβάτης κάθεται αρκετά πίσω συμβάλλοντας έτσι σε μία ασφάλτινη sport θέση οδήγησης, ιδανική για γρήγορες διαδρομές. Η σέλα τοποθετεί “μέσα” το σώμα με αποτέλεσμα να νιώθεις προφυλαγμένος από τον αέρα που καταφθάνει από το μικρό fering, αλλά και τα πόδια κουμπώνουν άνετα στο ρεζερβουάρ. Φαίνεται ότι οι σχεδιαστές έκαναν αρκετά καλή δουλειά σε αυτό το σημείο ώστε να βρίσκεσαι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες.

Θα μπορούσε να μην αφιερωθεί καθόλου χρόνος για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μιας και προέρχονται από το VFR. Το στιβαρό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, οι απλές αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις στο συμβατικό μπροστινό σύστημα των 43mm και το αμορτισέρ με προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς. Η Honda δίνει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα απλή χωρίς ιδιαίτερες ρυθμίσεις ή εξεζητημένες αναρτήσεις μιας και ο στόχος του Crossrunner αφορά στον μέσο αναβάτη. Το ψαλίδι σχεδιάστηκε εκ νέου όπως και τα ελαστικά της Pirelli με το σκεπτικό πως η μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιείται σε χαμηλές ταχύτητες και σε δρόμους με μειωμένη πρόσφυση. Τα νέα Pirelli Scorpion Trail Bicompound παρέχουν άριστες επιδόσεις στο βρεγμένο και η σχεδίαση που έγινε αποκλειστικά για το Crossrunner, μας θύμισε την ίδια κίνηση που είχε κάνει η Pirelli για το Multistrada.

V4 για ολους

Ο αναβάτης που θέλει να καλύψει όλες τις χρήσεις, σίγουρα θα βρει την μοτοσυκλέτα αυτή με τον κινητήρα του VFR 800 εξαιρετική. Ο παλιός γνώριμος κινητήρας του VFR 800 με το αντίστοιχο πλαίσιο και αναρτήσεις με μικρές διαφορές, συνθέτουν μία μοτοσυκλέτα all around για όλους τους αναβάτες.

Η βελτίωση του συστήματος VTEC το οποίο στο VFR “άνοιγε” στις 6.000 και ενεργοποιούσε τις “υπόλοιπες” 8 βαλβίδες που ήταν ανενεργές μέχρι εκείνες τις στροφές, αποτελούσε ένα πρόβλημα για την νέα χρήση. Το απότομο άνοιγμα του VTEC έστελνε την βελόνα του στροφομέτρου απότομα στις 7.000 σ.α.λ. με αντίστοιχη αύξηση του ήχου και των χιλιομέτρων, αυξάνοντας δραματικά την κατανάλωση. Η βελτίωση του συστήματος είναι κάτι που χαροποίησε τους παρευρισκόμενους μιας και από αυτό εξαρτάται η σωστή λειτουργία του κινητήρα στο Crossrunner. Ο κινητήρας του VFR που χρησιμοποιεί, βελτιωνόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Το Crossrunner δανείστηκε την τελευταία έκδοση των 782 κυβικών όπου βελτιώθηκε το σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής και πλέον ελέγχεται από νέα χαρτογράφηση. Η Honda άλλωστε ισχυρίζεται ότι πλέον είναι και πιο οικονομικός, μιας και ήταν γνωστός για τις υψηλές του καταναλώσεις. Μπορεί σε χαλαρούς ρυθμούς να διανύσει 20 χιλιόμετρα με ένα λίτρο, σε σπορ χρήση να κυμανθεί στα 13,5 χιλιόμετρα, ενώ σε μία μέση χρήση, να φτάσει τα 16 χιλιόμετρα ανά λίτρο. Κάτι που θα του δώσει αυξημένες δυνατότητες σε χρήση σε καθημερινές ή τουριστικές συνθήκες.

Η διάταξη ενός V4 κινητήρα δημιουργούν ένα σύνολο που δεν ενοχλεί τελικά στην οδήγηση και δημιουργούν μία μοτοσυκλέτα που βρίσκεται ανάμεσα στο Honda Transalp και CBF 1000F. Η θέση οδήγησης είναι παραπλήσια με το τελευταίο χωρίς όμως να ενοχλεί το πλάτος στα πόδια, ενώ τα χειριστήρια δίνουν καλούς μοχλούς. Η ευκολία στη χρήση είναι σημείο στο οποίο η Honda έδωσε στόχο και έτσι οι μοχλοί που δημιουργεί αφήνουν τον αναβάτη να αισθάνεται άνετα στη μοτοσυκλέτα.
Η γωνία του τιμονιού, που φτάνει τις 35 μοίρες, το βάρος που κρύβεται καλά, αν και 240 κιλά ανακοινώσιμο με γεμάτο το 21,5 λίτρων ρεζερβουάρ, κάνουν το Crossrunner ιδανικό για κίνηση σε καθημερινές συνθήκες.

Adventure or not?

Η νέα Crossrunner είναι εύκολη στη χρήση, τόσο που στην καθημερινή μετακίνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα maxi scooter. Με την επίπεδη σέλα να αφήνει περιθώριο για οδήγηση από κοντούς αναβάτες και το πολύ καλό ζύγισμα, η κίνηση ανάμεσα σε αυτοκίνητα θα γίνεται εύκολα και άνετα. Οι σφιχτές αναρτήσεις με το setup για οδήγηση σε δρόμο αποτρέπουν όποια περιττή μεταφορά βάρους και έτσι το σύνολο παραμένει άκαμπτο και σταθερό σε όποια χρήση επιλεγεί.

Χαρακτηριστικά, η στροφή από στάση γίνεται πιο εύκολα συγκριτικά με το VFR μιας και ο κύκλος του τελευταίου αγγίζει τα 3,4 μέτρα όταν του Crossrunner χρειάζεται μόλις 2,8. Η ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα από τις πολύ χαμηλές στροφές δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να οδηγεί ξεκούραστα για ώρα. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται απροβλημάτιστα με την ροπή του τετρακύλινδρου V να ωθεί την μοτοσυκλέτα μπροστά με άνεση και ευκολία. Η λειτουργία του είναι ιδανική για τους αναβάτες που ξεκινούν τώρα στις μεγάλες μοτοσυκλέτες, αλλά και για αυτούς που έχουν μέτριο επίπεδο.
Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος συγκριτικά με το VFR κατά 12mm δίνει περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά την προσπέλαση εμποδίων ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, ή ακόμη και την ευκολία στην άνοδο ενός πεζοδρομίου.

Ο χαρακτήρας του ξετυλίχθηκε στις ασφάλτινες διαδρομές γύρω από την Mallorca όπου εύκολα διαπιστώνεις ότι ο χαρακτήρας του διαθέτει αρκετά sport χαρακτηριστικά όπως αναμενόταν. Είναι εύχρηστο σύνολο με δύναμη από τις χαμηλές στροφές το οποίο μπορείς να οδηγάς ξεκούραστα για ώρες, αφήνοντας τον εαυτό σου να αναζητά τα όρια των πολύ καλώς Pirelli Scorpion τα οποία ζεσταίνονται γρήγορα ακόμη και από τα πρώτα μέτρα. Τα ελαστικά του αυτά είναι εξαιρετικά για όλες τις χρήσεις που καλείται να κάνει αφού αποδεικνύονται ιδανικά ακόμη και στο βρεγμένο οδόστρωμα.
Είναι adventure ή όχι τελικά το νέο Crossrunner; Περνάει άνετα από χωματόδρομους με την ίδια “ευκολία” που το κάνει και το TDM 900, και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει την άνεση του σαφώς πιο χωμάτινου Transalp. Θα ανταπεξέρθει σε μία τέτοια περίπτωση η οποία δεν είναι το ζητούμενο για τον αναβάτη του Crossrunner αλλά η λύση ανάγκης όταν χρειαστεί.

Οι δυνατότητες του ξεδιπλώνονται στους ανοιχτούς δρόμους όπου μπορεί να ταξιδεύει γρήγορα και άνετα με στιβαρότητα και ασφάλεια. Παραμένει ακλόνητο στις μεγάλες ταχύτητες, με καλή προστασία του αναβάτη από τον αέρα έστω και με το standard fering ενώ οι πλευρικές ριπές των ανέμων δεν μας επηρέασαν παρά τον αυξημένο όγκο.

Ωστόσο, με το συνδυασμένο σύστημα φρένων combine ABS που χρησιμοποιεί, το φρενάρισμα γίνεται μία απλή διαδικασία ακόμη και για τον πιο άπειρο αναβάτη. Κρατώντας πατημένη την μανέτα του μπροστινού φρένου ενεργοποιείται και το ένα έμβολο στην πίσω δαγκάνα δίνοντας έτσι σωστό φρενάρισμα με μειωμένη απόσταση και απόλυτο ζύγισμα κατά την διαδικασία της πέδησης. Το ίδιο συμβαίνει και με το πάτημα του πίσω φρένου, όπου ενεργοποιούνται τα έμβολα στις μπροστινές δαγκάνες, μειώνοντας έτσι την συμβολή του αναβάτη.

Play bike , fun bike

Η Honda έπρεπε να έχει κατασκευάσει αυτή την μοτοσυκλέτα πριν πολλά χρόνια. Το Crossrunner είναι μία μοτοσυκλέτα που είναι εύκολη να οδηγηθεί από την πρώτη στιγμή. Απλά ανεβαίνεις επάνω της και την οδηγάς όπως σου αρέσει. Η χρήση της περιλαμβάνει περισσότερη άσφαλτο και ορεινές στριφτερές διαδρομές όπου θα αναδείξει τις δυνατότητες της. Η ευχρηστία του συνόλου, ο γεμάτος στις χαμηλές στροφές κινητήρας με αρκετή δύναμη στις μεσαίες και ψηλές στροφές περιστροφής, αναδεικνύουν τον sport χαρακτήρα.

Αποτελεί ένα καθημερινό εργαλείο μετακίνησης με κάποιες δυνατότητες για εκτός δρόμου οδήγηση, χωρίς αυτό να είναι και το αγαπημένο του. Η Honda το προίκισε με διάφορα καλούδια που περιλαμβάνουν πλαϊνές βαλίτσες και top box, μεγαλύτερη ζελατίνα, πρίζα 12V για ρεύμα, πλαϊνά προστατευτικά.
Είναι πολύ θετικό που διαθέτει ως standard το ABS αλλά για το κοινό που απευθύνεται, θα θέλαμε και έκδοση με traction control για την αποφυγή γλιστρημάτων του πίσω τροχού.
Όπως και να έχει, είναι μία πολύ χρηστική μοτοσυκλέτα, άνετη στην οδήγηση και εύκολη στους χειρισμούς. Και για τα προσωπικά μας γούστα, πολύ άσχημη!

Tεχνικα Χαρακτηριστικα

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο Crossrunner 800
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται


Κινητήρας
Χωρητικότητα 782cc
Τύπος Τετράχρονος τετρακύλινδρος V4, 90˚, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος με VTEC, DOHC και 2 ΕΕΚ
Διάμετρος x διαδρομή 72.0 x 48.0 mm
Συμπίεση 11.6:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,934 (64/33)
Τελική μετάδοση Γρανάζια αλυσίδα - 2,687 (43/16)
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός


Πλαίσιο
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό με σωλήνες τετραγωνικής διατομής
Μεταξόνιο (mm) 1464
Ίχνος (mm) 96
Μήκος (mm) 2130
Πλάτος (mm) 799
Ύψος (mm) 1243
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Ύψος σέλας (mm) 816
Ρεζερβουάρ (lt) 21,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,8
Βάρος (kg) 240,4


Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm με προφόρτιση ελατηρίων, διαδρομή τροχού 108mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ Pro-Link με ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου σε 7 θέσεις - διαδρομή 119mm


Ελαστικά
Μπροστά 120/70-R17 Pirelli Scorpion Trail
Πίσω 180/55-R17 Pirelli Scorpion Trail


Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 296mm με δαγκάνες τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα φρένων C-ABC
Πίσω Ένας δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα φρένων C-ABS

πηγη bikeit.gr

Προηγούμενα νέα Moto

Η Honda Rebel αποκαλύπτεται στο Long Beach

Η Honda Rebel αποκαλύπτεται στο Long Beach

Λεπτή, κατάμαυρη και με χαμηλό ύψος σέλας 690mm, η Rebel ενσαρκώνει ένα στυλιστικό πάντρεμα της παλιάς και της νέας σχολής που εξάπτει τη φαντασία μιας νεότερης γενιάς αναβατών. Το νέο, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο συνδυάζεται με μοντέρνες γραμμές αποτυπώνοντας μια λιτή εμφάνιση με φαρδιά ελαστικά (τύπου bobber), μαρσπιέ σε μεσαία θέση και μία ξεκούραστη, ουδέτερη θέση οδήγησης με τεντωμένους αλλά χαλαρούς βραχίονες. Ο ζωηρός, υδρόψυκτος, εν σειρά δικύλινδρος, 8βάλβιδος κινητήρας των 471cc της Rebel είναι κατάλληλος για αναβάτες με δίπλωμα Α2 και προέρχεται από τη δημοφιλή τριάδα κινητήριων συνόλων 500 cc της Honda. Η χαρτογράφηση του ψεκασμού καυσίμου PGM-FI έχει επαναπροσδιοριστεί με σκοπό τη ροπάτη αίσθηση στις χαμηλές στροφές, διατηρώντας όμως μία σπορ, γραμμική καμπύλη ισχύος για μεγαλύτερη απόλαυση αλλά και άνεση στο ταξίδι. Η Rebel θα διατίθεται σε τρεις αποχρώσεις: Graphite Black, Matte Armored Silver Metallic και Millennium Red και θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της στο Long Beach International Motorcycle Show στην Καλιφόρνια στις 18 Νοεμβρίου. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Gold Wing 2014

Gold Wing 2014

Η φήμη της Gold Wing ως την πιο φημισμένη μοτοσυκλέτα τουρισμού στην ιστορία της μοτοσικλέτας, παραμένει αδιαμφισβήτητη. Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η Gold Wing έχει σταθεί ως η απόλυτη μοτοσικλέτα ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων και συνεχίζει και το 2014. Εκτός από τον ισχυρό εξακύλινδρο κινητήρα και την σπορ συμπεριφορά, καμία άλλη μοτοσικλέτα δεν μπορεί να ταιριάξει την πολυτέλεια της GoldWing θέση μεταξύ του αναβάτη και του απλού επιβάτη, η οποία περιλαμβάνει επίσης την τελευταία γενιά των εξελιγμένων ηλεκτρονικών ανέσεων. Η νέα Gold Wing θα είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο του 2014.  

HONDA CBR 1000RR SP

 HONDA CBR 1000RR SP

H Honda στο EICMA παρουσιάζει την HONDA CBR 1000RR SP  με εμφανείς αλλαγές σε φρένα, αναρτήσεις  και με τον νέο V4 κινητήρα. • 43 χιλιοστά Öhlins NIX30 ανεστραμμένο πιρούνι με προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης.   • Unit Pro-Link ® Öhlins αμορτισέρ με προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης.   • Brembo φρένα μπροστά με τετραπίστονες δαγκάνες και 320 χιλιοστά    • Pirelli Diablo Supercorsa SC ελαστικών.   • Ελαφρύ υποπλαίσιο, το οποίο μειώνει CG.   • Μια νέα κυλινδροκεφαλή, σωλήνα εισαγωγής, και το σύστημα εξάτμισης   • Ειδικά έμβολα και μπιέλες.   • Νέα θέση οδήγησης με το νέο τιμόνι. Μάλλον η Ιαπωνική εταιρία δίνει την απάντηση της στους Ευρωπαϊκούς κατασκευαστές. Ως τον Φεβρουάριο του 2014 που θα κάνει την εμφάνιση της στην Ευρωπαϊκή αγορά πηγη http://www.epitroxon.gr

Αγώνες

Μουσείο

  • Μουσείο Αυτοκινήτου
  • Μουσείο Μοτοσυκλέτας

Tributes

  • Auto
  • Moto

Powered by Weblysis © | Honda Club 2002-2014. All rights reserved.